Åerne ved Århus

  Fiskepladser

  Å-fluekurser

I området umiddelbart nær Århus findes et antal mindre vandløb, som i dag byder på fint fiskeri. Fælles for dem er dog, at der er ganske små og har en meget begrænset vandføring. Fiskeriet er derfor noget ustabilt, og fiskebestanden tåler kun et begrænset fiskepres.

Til gengæld er åerne så meget vigtigere som gydevand for de efterhånden mange havørreder, der svømmer rundt i den store og vidt forgrenede Århus Bugt. I vintermånederne kan der være mange havørreder oppe på gydepladserne - ofte langt oppe i vandsystemerne.

Fiskeriet i disse åer er derfor primært forbeholdt medlemmerne af lokale lystfiskerforeninger, som også står for fiskeplejen - i form af elektrofiskeri efter gydefisk og udsætninger af yngel og ungfisk.


E-bog:

"Østjyllands Fiskevande"

Hvis du vil vide mere om de mange og utroligt varierede fiskemuligheder, som Østjylland byder på, så har du bogen her! "Østjyllands Fiskevande" går i dybden med fiskemulighederne i å, sø og ved kysten - fra Mariager Fjord i nord over Silkeborg Søerne og Gudenåen i vest til Horsens Fjord i syd.

173 fiskepladser på 106 sider rigt illustreret med fotos og kort - lige til at have med i lommen på din Android eller iOS smartphone eller på din iPad. Uhyre praktisk, når du er i felten og uden adgang til internettet!

Pris kr. 50,-

Bogen kan bestilles og downloades på adressen
www.steenulnits.dk/stjylland.html
 

Fiskepladser

1. Lyngbygårds Å
Tilløb til Århus Å. Kendt for sine smukke omgivelser og sit mange steder slyngede forløb. Hertil en hæderlig bestand af pæne bækørreder samt mulighed for enkelte havørreder. Der er sågar fanget enkelte laks i åen.
- [ se kort ] -

2. Århus Å
Et mindre vandsystem, som tager sit udspring i Solbjerg Sø nær Skanderborg. Undervejs passerer den Brabrand Sø for til sidst at udmunde i Århus havn.

Amtet har gennem årene investeret mange penge i at retablere både å og sø. Åen opstrøms søen er flere steder ført tilbage til sit naturlige slyngede forløb, og søen er for nylig renset op for et millionbeløb. Senest er man begyndt at genåbne åens nedre løb gennem Århus by.

Der er i dag fine bækørreder på åens øvre løb fra Edslev til Ormslev, hvor efterhånden også mange havørreder gyder - nogle steder på kunstige gydebanker skabt af amtet. I tilgift til ørrederne er der en stor bestand af fredfisk - skaller og brasen - i Århus Å.
- [ se kort ] -

3. Giber
En lille å, som kan byde på godt fiskeri, når ellers der er vand nok i den. Det er nok åens største problem. I det øvre løb findes en bestand af bækørreder - i det nedre er der opgang af havørreder fra Århus Bugt. Smukt nedre løb gennem Marselisborg Skov.
- [ se kort ] -

4. Odder Å
En lille å med en oprindelig og derfor bevaringsværdig bestand af havørreder. Åen udmunder i Norsminde Fjord, ved hvis udmunding findes en klassiske kystplads, nemlig Kysing Næs. Adgang kun for medlemmer.
- [ se kort ] -

5. Lading Sø
Den øvre del af Århus Å systemet. Lading Sø afvander til Lyngbygårds Å via en lille bæk uden fiskemuligheder. I søen er der gedder, aborrer og diverse fredfisk. Lodsejere har fiskeretten.
- [ se kort ] -

6. Solbjerg Sø
Solbjerg Sø, hvis vestlige del kaldes Stilling Sø, er leverandør af vand til Århus Å. Der er planer om at lede mere vand fra søen og ned i åen - også i tørre perioder - hvilket vil påvirke åen positivt. I den uklare sø findes både gedde, aborre og sandart samt ål og knuder. Hertil skaller og brasen i svære mængder. Lodsejere har fiskeretten.
- [ se kort ] -



info@angling-eastjutland.dk
© 2000 Steen Ulnits
Skytten 116 · Fiskergaarden - DK-8900 Randers · Denmark
Tlf. +45 23 32 89 88 · Website: www.ulnits.dk · E-mail: steen@ulnits.dk